Main Article Content
Abstract
Culinary is one of the works of human culture. In the city of Samarinda, whose population is heterogeneous, there is a snack that represents the culinary uniqueness of the capital of East Kalimantan. Amparan tatak, as a snack produced by the Banjar community in Samarinda, can be accepted as one of the iconic cuisines. This research aims to describe the historical dynamic of Samarinda from the colonial period to the present, then to describe the role of the Banjar entity in shaping the diverse culture of Samarinda’s society, and subsequently to describe the process by which amparan tatak snacks can become a distinctive culinary specialty of the city of Samarinda. In this study, the historical research method is used, which includes four procedures: heuristics, verification, interpretation, and historiography. The research results show that there was a relationship between the Banjar Kingdom and the Kutai Kingdom in the past, in this context Samarinda as the port city of Kutai. The existence of the Banjar community in Samarinda since the colonial era has significantly influenced the culture of Samarinda’s society. In the past, amparan tatak was sold in the city of Samarinda by walking around and always became a must-try culinary dish traditionally served during the breaking of the fast ritual in Ramadan. Based on this research, it is recommended that the Samarinda City Government manage the registration of amparan tatak as Indonesia’s Intangible Cultural Heritage.
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
References
- Bondan, Amir Hasan Kyai. (1953). Suluh Sedjarah Kalimantan. Banjarmasin: Fajar.
- Dachlan, Oemar. (2000). Kalimantan Timur dengan Aneka Ragam Permasalahan dan Berbagai Peristiwa Bersejarah yang Mewarnainya. Jakarta: Yayasan Bina Ruhui Rahayu.
- Faridah. (2024). “Cara Membuat Amparan Tatak”. Wawancara: 18 September 2024, Samarinda.
- Harari, Yuval Noah. (2014). Sapiens. Edisi Indonesia: Sapiens: Riwayat Singkat Umat Manusia, Diterjemahkan oleh Damaring Tyas Wulandari Palar. Jakarta: Kepustakaan Populer Gramedia.
- Hassan, A. Moeis. (1994). Kalimantan Timur: Apa Siapa dan Bagaimana. Jakarta: Yayasan Bina Ruhui Rahayu.
- Ideham, M. Suriansyah, dkk (Ed.). (2015). Urang Banjar dan Kebudayaannya. Yogyakarta: Penerbit Ombak.
- Jalil, Abdul. (2020). “Kue Talam, Kuliner Khas Ramadan di Kota Samarinda”. https://www.liputan6.com/islami/read/4243692/kue-talam-kuliner-khas-ramadan-di-kota-samarinda, diakses pada tanggal 28 April 2024.
- Khairunnisa. (2024). “Riwayat Penjualan Amparan Tatak di Samarinda”. Wawancara: 28 April 2024, Samarinda.
- Koentjaraningrat. 2015. Pengantar Ilmu Antropologi, Edisi Revisi. Jakarta: Rineka Cipta.
- Kuntowijoyo. (2013). Pengantar Ilmu Sejarah. Yogyakarta: Tiara Wacana.
- Magenda, Burhan Djabier. (1991). East Kalimantan: The Decline of a Commercial Aristocracy. New York: Cornell Modern Indonesia Project.
- Maunati, Yekti. (2004). Identitas Dayak Komodifikasi dan Politik Kebudayaan. Yogyakarta: LkiS.
- Pemerintah Kota Samarinda. (2018). Enam Kampung Awal di Samarinda dan Penghuninya. https://samarindakota.go.id/laman/sejarah-samarinda, diakses pada tanggal 20 Juni 2024.
- PPN/Bappenas. (2021). Buku Saku Pemindahan Ibu Kota Negara. Jakarta: Kementerian Kementerian Perencanaan Pembangunan Nasional/Badan Perencanaan Pembangunan Nasional.
- Putri, Denada S. (2022). “Mengenal Si Manis Amparan Tatak, Takjil Khas Samarinda yang Eksis Kala Ramadan”, https://kaltim.suara.com/read/2022/04/05/141802/mengenal-si-manis-amparan-tatak-takjil-khas-samarinda-yang-eksis-kala-ramadan, diakses pada tanggal 28 April 2024.
- Sarip, Muhammad. (2017). Samarinda Tempo Doeloe Sejarah Lokal 1200–1999. Samarinda: RV Pustaka Horizon bekerja sama dengan Komunitas Samarinda Bahari.
- Sarip, Muhammad & Nandini, Nabila. (2022). Kaum Muda dan Nasib Bahasa Daerah Kaltim di Ibu Kota Nusantara. https://www.kompas.com/tren/read/2022/04/14/110936765/kaum-muda-dan-nasib-bahasa-daerah-kaltim-di-ibu-kota-nusantara?page=all, diakses pada tanggal 17 Agustus 2024.
- Sarip, Muhammad. (2022). Sungai Mahakam dalam Arus Sejarah dan Budaya Samarinda. Samarinda: RV Pustaka Horizon bekerja sama dengan Dinas Pendidikan dan Kebudayaan Kota Samarinda.
- Sarip, Muhammad & Sheilla, Nanda Puspita. (2024) Historipedia Kalimantan Timur: Dari Kundungga, Samarinda, Hingga Ibu Kota Nusantara. Samarinda: RV Pustaka Horizon.
- Sarip, Muhammad. (2024). Konservasi Bahasa Daerah: Antara Indoktrinasi dan Kreasi Publik. https://kaltimtoday.co/konservasi-bahasa-daerah-antara-indoktrinasi-dan-kreasi-publik, diakses pada tanggal 5 Agustus 2024.
- Seman, M. Syamsiar. (2019). Wadai Banjar 41 Macam. Banjarmasin: Lembaga Pendidikan Banua Banjarmasin.
- Syahbandi, dkk. (1986). Sejarah Kebangkitan Nasional Daerah Kalimantan Timur. Jakarta: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan Pusat Penelitian Sejarah dan Budaya Proyek Penelitian dan Pencatatan Kebudayaan Daerah.
- Thahir, Khatib Muhammad. (1849). Surat Salasilah Raja dalam Negeri Kutai Kertanegara. (Aksara Arab Melayu). http://resolver.staatsbibliothek-berlin.de/SBB00019D9A00000000, diakses pada tanggal 17 Agustus 2024.